Od dnešního dne až opět do vypití zásob, se můžete nechat uchvátit dvěma protiklady, které sa, jako vždy, skvěle doplňují: velmi suché osvěžující víno (vpravo) a proti tomu polosladká delikateska k pochutnání (vlevo):
RYZLINK RÝNSKÝ 2017, suché, 1,5 g zbytkového cukru – starobylá odrůda, jedna z nejkvalitnějších, král vín.
V barvě zlatavězelený, s jiskrou, už ve vůni citrus a kdoule, v chuti pepř, grep, s lahodným lipovým pozadím, velmi svěží a pevná kyselinka. Ideální (podle mne) k jednoduchému penne s olivovým olejem, bazalkovým pestem a parmezánem (většinou bývá doporučován spíš k masitým jídlům, ale moje preferovaná kuchyně je jiná, suchý RR mi skvěle hraje s parmezánem a lehkými jídly, saláty s balsamikem, toasty, tortillami s pestem…).
CHARDONNAY 2016, polosladké, 16 g zbytkového cukru – dlouhodobě nejpopulárnější a až příliš módní odrůda, nicméně naprosto univerzální, ať už z pohledu společenského nebo gastro.
Barva zlatožlutá, ve vůni mineralita a bezinka, chuť smetanově-máslová, zralé ovoce, žlutý meloun. Vyšší zbytkový cukr dělá z tohoto vzorku naprosto univerzální delikatesu: vyznavači suchých vín si jednou za čas trochu naruší stereotyp, ale díky svěží příjemné kyselince to bude stále zábava, zatímco křehké polovičky mohou celý večer s chutí pomlsávat (namísto višní v čokoládě) dvě skleničky zdravého roztoku polyfenolů a přírodního cukru.
Chcete vědět o tomto víně víc? Přijďte ochutnat.
(Platí samozřejmě pouze pro členy klubu)